Şifa Deposu Erzurum Dut Pekmezi

28-02-2023 15:07
Şifa Deposu Erzurum Dut Pekmezi

Dut pekmezinin faydaları bin bir derde devadır. Uzmanlar da dut pekmezinin tüketilmesini tavsiye etmektedirler. Sağlığa faydalı olmasının yanında aşırı tüketilmemesine de dikkat etmek gerekmektedir. İçeriğindeki yüksek kalori ve şeker sebebiyle, dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.

  • Düzenli bir şekilde tüketildiğinde gastrit, ülser ve mide asidini düzenler.
  • İdrar söktürücü etkisi vardır.
  • Nefes darlığı, bronşit ve göğüs ağrılarının azalmasına destek olur.
  • İçeriğindeki yüksek kalori sebebiyle, kilo almak isteyenlerin kilo almasında yardımcıdır.
  • Anemisi olan hastaların tüketmesi önerilir. İçerisindeki demir miktarı yüksektir, bundan dolayı anemi hastalarına iyi gelir.
  • Yeni doğum yapmış annelerde sütü artırır.
  • Yüksek kalorili olmasından dolayı enerjiyi artırır ve kafein gibi uyarıcı bir etki gösterir.
  • Diş ve diş eti sağlığını korur.
  • Bağışıklık sistemini destekler ve vücut direncini artırır. Kış aylarında ve soğuk havalarda hastalıklardan korur. Aynı zamanda soğuk algınlığı olan kişilere de verilir, öksürük ve grip belirtilerini de hafifletir.
  • Dut pekmezinin antioksidan özelliği vardır. Bu yüzden vücuttaki iltihapların atılmasında da faydalıdır.
  • İçerisindeki kalsiyum mineralleri sayesinde kemik gelişimini destekler ve kemik erimesini önlemeye yardımcıdır.
  • Regl dönemlerinde ağrıları azaltır ve tatlı ihtiyacını gidermekte yardımcıdır.
  • Kan şekerini ve kolesterolü dengeler.
  • Böbrek sağlığını ve karaciğer sağlığına çok faydalıdır.
  • Bebeklere ve çocuklara dut pekmezi yedirmek büyük fayda sağlar. Zeka gelişimlerini olumlu yönde etkiler.


Dut Pekmezi Nasıl Tüketilmelidir?

Özellikle soğuk kış aylarında üşüdüğünüz zaman ya da hasta olduğunuz zaman kahvaltılarda tek başına tüketilmelidir. Tek başına tüketirken zorlanan kişiler tahinle karıştırabilir veya sütlerine ekleyebilirler. Şeker tüketmek istemeyen kişiler de şeker alternatifi olarak dut pekmezi kullanabilirler. Kurabiyelere, keklere, yaptığınız tatlılara şeker koymak yerine dut pekmezi ekleyebilirsiniz. Fakat fırına giren ya da pişirilen ürünlerin içine direkt dut pekmezi koymak, HMF oluşumunu artırabilir. Bu yüzden pişen ürünün üzerine sonradan eklemeniz daha uygun olacaktır. Boğaz enfeksiyonlarını tedavi ekmek için gargara olarak ya da sıcak su içerisine bir yemek kaşığı koyularak tüketilebilir. Anemi hastaları ya da kan şekeri düşük olan kişiler sabahları aç karnına iki yemek kaşığı dut pekmezi tüketebilirler.


Dut Pekmezinin Besin Değerleri

Dut pekmezi ısıtmadan ve kaynatmadan doğal haliyle tüketildiğinde besin değerleri daha yüksek ve çok daha faydalı olur. Kaynatma sürecinde HMF denilen kanserojen ara ürünler açığa çıkar. Isıya dayanıklı olmayan vitaminler ve mineraller de kaynatma sürecinde parçalanır. Bu nedenle dut pekmezini direkt tüketmek daha faydalı olacaktır. Dut pekmezinin içeriğinin yaklaşık %70’i karbonhidrattan oluşur. Bu nedenle enerji verici özelliği çok yüksektir.

· 1 yemek kaşığı dut pekmezi 30 kalori,

· 1 tatlı kaşığı dut pekmezi 15 kalori,

· 100 gram dut pekmezi 300 kaloridir.

· Dut pekmezi, vitamin ve mineraller açısından da zengindir. Kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, A vitamini, B1 ve B2 vitaminleri içerir.

· Çocukların günde 1-2 tatlı kaşığı, yetişkinlerin ise 1-2 yemek kaşığı dut pekmezi tüketmesi önerilir.

Dut Pekmezi Nasıl Saklanır?

Dut pekmezi, ağzı kapalı ve hava geçirmeyen kaplarda uzun süre saklanabilir. Tüketmeye başladıktan sonra serin ve kuru bir yere konulmalıdır ve 6 ay içerisinde tüketilmelidir. Dut pekmezini saklamak için en uygun yer buzdolabıdır. Buzdolabına koymak bakteri riskini de en aza indirir. Saklama koşulları uygun olmadığında dut pekmezi bozulur ve tüketilmemesi gerekir. Dut pekmezinin bozulduğunu kokusundan, tadından ve kıvamından anlayabilirsiniz. Bir diğer belirti de üzerinde oluşan küf tabakasıdır. Küf tabakası oluştuğunda, dut pekmezini tüketmeyin ve pekmezi imha edin.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.