Kolot Peyniri Nedir?
09-02-2021
16:48
Ülkemiz iklimi ve coğrafi koşulları sebebiyle 80'den fazla bir peynir çeşitliliğine ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde farklı aromalara, üretim şekillerine ve üretim ortamlarına sahip peynirleri, geleneksel üretim koşulları ile üretilmektedir. Bu sebeple Türk mutfak kültüründe en önemli öğün kabul edilen kahvaltı, oldukça zengin bir öğündür. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde üretilen, birbirinden farklı koşullarda, yöresel peynir çeşitleri, farklı aromaları ile farklı formlarda kahvaltı soframızı süsleyen lezzetlerin başında gelmektedir. Karadeniz’in tüm dünyaya yayılmış eşsiz lezzeti olan muhlamanın da ana maddesi olan kolot peyniri, ülkemizde en sık tüketilen yöresel peynir çeşitleri arasında yer almaktadır. Kolot peyniri hakkında merak ettiğiniz her şey yazımızın devamında...
Kolot peyniri, özellikle Karadeniz yaylalarında bulunan ot çeşitliliğiyle beslenen hayvanlardan elde edilen sütlerin, geleneksel üretim koşullarıyla üretilmektedir.
Kolot peyniri, özellikleri bakımından kaşar peyniri ile pek çok benzerlik göstermektedir.
Kolot peyniri, genellikle tam yağlı inek sütünden imal edilmektedir.
Kimi bölgelerde muhlama kimi bölgelerde ise kuymak olarak adlandırılan ve lezzeti ile tüm dünyaya nam salmış yiyeceğin ana malzemelerinden biridir.
Kolot peynirinin en önemli özelliği sıcağa maruz kaldığında erimesidir. Bu nedenle kolot peyniri, genellikle eritilerek tüketilen bir peynir lezzetidir.
Görüntü olarak ve eriyen bir peynir olması sebebiyle kaşar peynirine oldukça benzeyen kolot peyniri, eritilmesinin ardından soğuduğunda da lezzet kaybetmeyen ve tüketebileceğiniz bir peynir çeşididir.
Kolot peyniri, bol sütle yapıldığından yağlı bir peynir çeşididir.
Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?
Kolot peyniri yapımı, diğer süt ürünleri gibi zahmetli ve zaman alan bir işlemdir. Kolot peyniri; inek, koyun ve keçi gibi hayvanlardan elde edilen sütün kaymağı ayrılarak içine peynir mayası atılır. İçine peynir mayası atılan süt, bir süre sonra kesilmeye başlar ve kaynatıldıkça pıhtılaşan sütün içindeki peynirler uygun torbalara koyularak suyu iyice süzüldükten sonra üzeri tuzlanır. Elde edilen bu peynir, yaklaşık olarak 3 ay boyunca güneş ışığı almayan serin yerde muhafaza edilir. Ardından olgunlaşan kolot peynirini afiyetle tüketebilirsiniz.
Kolot Peynirinin Faydaları Nelerdir?
Kolot peyniri, eşsiz süt lezzetinin yanı sıra içeriğinde barındırdığı mineraller ve vitaminler sayesinde insan vücudu için birçok fayda sağlamaktadır. Düzenli olarak tüketilmesi halinde kolot peyniri, vücudunuz için sayısız fayda barındıran bir süt ürünüdür.
Kolot peyniri, vücutta ki iyi kolesterol seviyesini arttırarak kötü kolesterol seviyesini düşürme etkisine sahiptir.
Kalp ve damar sağlığının korunmasında önemli bir besin olması sebebiyle kalp krizi ya da damar tıkanıklığı gibi hastalıklara yakalanma riskinizi en aza indirmektedir.
Düzenli tüketilmesi halinde bağışıklık sistemini koruyarak hastalıklara karşı vücudunuzun daha dirençli olmasını sağlamaktadır.
Cilt sağlığını koruyarak çeşitli cilt hastalıklarına yakalanma ihtimalini düşürmektedir.
Saç sağlığınızı koruyarak saçlarınızın dökülmesini azaltmaktadır.
Göz sağlığını en iyi seviyeye getirmektedir.
İçeriğinde yüksek oranda kalsiyum barındırması sebebiyle kolot peyniri, kalsiyum eksikliğini ortadan kaldırıcı etkiye sahiptir.
Kolot peyniri içeriğinde yüksek oranda bulunan B12 vitamini sayesinde merkezi sinir sistemini güçlendirerek sinir sitemini onarıcı etkiye sahiptir.
Bağırsak hareketlerini düzenleyen kolot peyniri, sindirim sisteminizde oluşan rahatsızlıkların tedavisinde önemli bir yere sahiptir.
Besleyici ve doyurucu bir peynir olduğundan kolot peyniri, düzenli tüketildiğinde kilo vermek isteyen kişilerin tok kalmasını sağlamaktadır.
Kolot Peyniri Nasıl Tüketilir?
Soğuk tüketildiğinde yoğun bir aroma vermeyen kolot peynirini genellikle eriterek sıcak halde tüketmeniz önerilmektedir. Kolot peyniri isteğe bağlı olarak tereyağı ile tavada eriterek, dilerseniz dilimleyerek ya da rendeleyerek sıcak yemeklerinizin içine ilave ederek de tüketebilirsiniz. Kolot peynirini eriyen yapısı sayesinde sıcak sandviç ve tost çeşitlerine de ekleyebilirsiniz.
Kolot Peyniri Nasıl Eritilir?
Karadeniz’in eşsiz lezzeti olan kolot peyniri, yapısı gereği ısıya maruz kaldığında direkt olarak eriyen bir peynir çeşididir. Tavada eritilen tereyağı, rengini hafif bir biçimde değiştirdiğinde kolot peynirini rendeleyerek ya da küçük biçimde dilimleyerek ekleyip eritebilirsiniz.
Kolot Peyniri Nasıl Saklanır?
Kolot peynirini de diğer süt ürünleri gibi güneş ışığına maruz kalmaması gerekmektedir. Buzdolabında muhafaza edebileceğiniz kolot peynirinin hava almaması da gerekmektedir. Bu sebeple kullanacağınız miktarda kolot peynirini aldıktan sonra kurutmadan ve nemlendirmeden saklamalısınız. Ağzını kapatabileceğiniz bir saklama kabına koyarak buzdolabında sağlıkla muhafaza edebilirsiniz.
Kolot Peyniri Uygun Fiyat Seçenekleri ile Nerede Satılır, Nereden Alınır?
Eşsiz Karadeniz lezzetini mutfaklarınıza taşımak istiyorsanız uygun fiyatları ile Acar Süt online mağazamız üzerinden adresinize sipariş edebilirsiniz. Siparişini vermeniz durumunda ürün, güvenli paketleme sistemine uygun koşullarda özenle paketlenerek kısa süre içerisinde Acar Süt güvencesi ile adresinize teslim edilecektir.