Meraklısına Sayılarla Gravyer Peyniri
28-01-2021
12:05
Gravyer peyniri ülkemizde özellikle Kars/Ardahan yöresinde üretilmekte olup asıl kökeni İsviçre'dir. Adını İsviçre'nin bir kasabası olan Gruyères'den alır. Peki Gravyer peyniri hakkında diğer bilgiler neler birlikte bakalım mı?
1.
Gravyer peynirinin içinde bazen çapı 1 cm’den fazla olan delikler bulunur. Delikler küçükse ve sıksa peynir kalitesizdir. Peynir parlak sarı renkte, kabuğuysa koyu sarı renktedir.
3.
Gerek gravyer, gerekse Kars kaşarı sadece hayvanların otladıkları üç aylık kısa yaz döneminde üretiliyor.
6.
Gravyer peyniri yaklaşık 6 ay kadar dinlendirilir.
10.
Gravyer peynirinin yapılışı 10 ayda tamamlanır.
15.
Kars gravyer peynirleri en az 15 kg olarak üretilir.
21.
Gravyer peyniri satışa sunulmadan önceki son aşamada en az 21 gün raflarda bekletilir.
28.
Bekleme sürecinde raf ısısı 28-30 derece arasındadır.
35.
Gravyer peyniri yapımında süt, 35 derecede mayalanır.
93.
Gravyer peynirinin Türkiye’ye geliş öyküsü 93 Harbi olarak da bilinen 1877 Osmanlı-Rus Savaşı ile başlar.
250.
Kars gravyerinin ülkemizdeki geçmişi 250 yıl öncesine kadar dayanmaktadır.
2700.
Yüksek dağ sütlerinden üretilen Gravyer peyniri, 2700 metreye varan rakımda üretilebilmektedir.