Sahte Bal Nasıl Anlaşılır?
08-04-2020
13:56
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki Acar Süt olarak tüm ürünlerimizde olduğu gibi bal konusunda da kültürümüz: doğal ve katkısız olması. Kendi ürünlerimizde %100 müşteri memnuniyeti hedeflediğimiz gibi tüm geri dönüşleri dikkatle işleme aldığımızı da bu vesileyle iletmek isteriz.
Öte yandan hakiki bal konusunda dünyada olduğu gibi ülkemizde de ne yazık ki art niyetli davranışlar görebilmekteyiz. Sahte ve sağlığa zararlı pek çok bal satıcısı insan sağlığını hiçe sayarak satış yapabilmekte. Biz de buradan yola çıkarak sizler için bir liste hazırladık. Listemizde bal alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini görebilirsiniz.
1. Ambalaj / Kavanoz
Pek çok sahte üretici ürünün ambalajına gerekli özeni göstermediğinden ucuz ve etiketsiz kavanozlarla sayış yapmakta. Bunun da altında aslında maliyetleri düşürmek yatmaktadır. Ayrıca, "İçindekiler" bölümünde bal haricinde glikoz, glikoz şurubu, fruktoz şurubu, şeker gibi doğal balda olmayan maddelerin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi fayda sağlayacaktır.
2. Şekerlenme
Bilinenin aksine gerçek bal buzdolabında beklerse şekerlenme yapacaktır. Özellikle 1 ay süreyle buzdolabında bekleyen bal neredeyse tereyağı kıvamına ulaşır. Merak etmeyin, şekerlenen balı, bir kavanozun içinde sıcak suda bekletirseniz eski formuna kavuşacaktır.
3. Renk
Bu madde her ne kadar kesinliği olmasa da ürün rengi çok açık ya da çok koyu ise şüphelenmekte fayda var. Tabi bu durumda arının gezdiği kırların da önemi büyük. Arıların topladıkları nektarlar da bu renk konusunda çok etkilidir.
4. Koku
Gerçek bal neredeyse tamamen kokusuzdur. Diğer bir deyişle eğer baldan buram buram koku alıyorsanız şüphelenmeye devam edebilirsiniz.
5. Uzama
Balın uzaması en etkili ve geleneksel yöntem olarak kabul edilir. Kaşığa aldığınız hakiki bal uzuuuuuuuun bir süre kesilmeden akmaya devam etmelidir.
6. Boğazda Yanma
Gerçek bal geniz yakar. Bunun nedeni hakiki balın keskin tadıdır.
7. Ilık Su Testi
Gerçek bal ılık suya bırakıldığında kolayca şekil değiştirmez ve aynı kalır. Katkılı ballar ise hızlıca çözülecektir. Hatırlatalım: Sıcak değil ılık su.
8. Kağıt Havlu Testi
Bu da modern test yöntemlerinden. Emici bir kağıt havluya bıraktığınız 1 kaşık gerçek bal uzunca bir süre emilim sağlamaz.
9. Ateş Testi
Gerçek bal ateşe tutulduğunda yanma tepkisi gösterecektir. Kulak çubuğuna bir miktar balı alın ve ateşe tutun. Gerçek bal yanacaktır.